قانون دوبلین چیست؟

قانون دوبلین چیست و چه شرایطی دارد؟ این سوال ذهن همه پناهنده ها را به خود مشغول کرده است.

به طور کلی قانون دوبلین بیان می‌کند که پناه‌جویان باید در اولین کشور امنی که وارد شدند اعلام پناهندگی نمایند و حق انتخاب کشور دیگر را ندارند و فقط افراد زیر سن قانونی شامل این قانون نمی‌باشند و تنها وقتی‌ در کشورهای دیگری تقاضای پناهندگی داده باشند به آن کشور پس فرستاده می‌شوند. کسی‌ که در یک یا چند کشور اروپایی اثر انگشت داشته باشد در هر کشور که تقاضای پناهندگی کند به اولین کشوری که در آن‌جا اثر انگشت داشته باشد بازگردانده می‌شود.

این معاهده در ۱۹۹۷/۰۶/۱۵ بین ۱۲ عضو سابق آن در شهر دوبلین پایتخت کشور ایرلند به تصویب رسید و از ۰۱ سپتامبر ۱۹۹۷ به اجرا در آمد.

در راستای تکمیل و بروزرسانی این توافق، قرارداد دیگری در ۲۰۰۳/۰۲/۱۸ به توافق اعضای اتحادیه اروپا رسید که از ۲۰۰۳/۰۳/۰۱ به اجرا گذاشته شد. این قرارداد با نام دوبلین ۲ جایگزین قرارداد قبلی گردید.

در تاریخ ۲۰۱۳/۰۷/۱۹ متن جدیدی با برخی تغییرات و اضافات جایگزین قرارداد دوبلین ۲ گردید که از ۲۰۱۴/۰۱/۰۱ لازم الاجرا شده و به قانون دوبلین ۳ معروف است.

 

چه کشورهای عضو قانون دوبلین هستند؟

کشورهای اتریش، بلژیک، بلغارستان، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، بریتانیا، یونان، مجارستان، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، لهستان، پرتغال، رومانی،اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، نروژ، ایسلند و سوئیس عضو پیمان دوبلین می باشند. کشورهای یونان و بلژیک در ژانویه ۲۰۱۱ بدلیل نقض حقوق بشر با رای کمیسیون حقوق بشر اتحادیه اروپابصورت موقت از این معاهده کنار گذاشته شده اند.

 

 

قانون دوبلین ۲ چیست؟

قانون دوبلین ۲ از زمان اجرا تا بحال یکی از مهمترین چالش های حقوقی در دادگاههای اروپا و کمیسیون اروپا در خصوص نحوه اجرای این قانون بوده است. اجرای قانون دوبلین ۲ عملا باعث شده بود مسائل حقوق بشری در حاشیه قرار گرفته و در پروسه اجرایی کمرنگ و حتی مغایر با آن قرار بگیرد.

از جمله این قوانین که مورد توجه دادگاههای اروپا سازمانها و وکلای پناهندگی بوده موضوع شرایط و استانداردهای کمپ های پناهندگی در بعضی از کشورهای اروپایی از جمله یونان، مالتا، ایتالیا، اسپانیا، لهستان، مجارستان و چک و سایر کشورهایی بوده است که استاندارد‌های مغایر قوانین اروپا در خصوص شرایط مراکز اسکان پناهجویان دارند. نحوه اجرای این پیمان و کمبوهای این قانون باعث نقض حقوق بشر افراد زیادی شده است. بیشترین نقدی که بر این قانون وجود دارد در تفسیر موضوع برگرداندن متقاضی به کشور اولیه است که می‌تواند باعث نقض قوانین کلی حقوق بشری اروپا گردد.

 

قانون دوبلین ۳ چیست؟

قانون دوبلین ۳ شرایط پذیرش و نحوه رسیدگی به درخواست پناهجویانی که از یک کشور عضو پیمان دوبلین درخواست خود را ارائه کردند اما از کشور دیگری سابقه درخواست یا ویزا داشته اند را تعریف می‌کند. این قرارداد مشخص می‌نماید کدام کشور مسئول رسیدگی به درخواست پناهندگی را دارد و درکدام حالت باید پناهنده به کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا بازگردانده می‌شود. یک بانک اطلاعاتی به نام EURODAC برای ثبت اثر انگشت متقاضیان پناهندگی نیز وظیفه دارد تا شناسائی متقاضیان پناهندگی که قبلا در کشور دیگری در اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی داده بوده‌اند را تسهیل کند.

در قرارداد دوبلین ۳ سعی بر آن بوده است تا مسائل حقوق بشری به ویژه در برای کودکان، بیماران و افراد اسیب پذیر، خانواده ها و عدم جدایی اعضای خانواده از هم بیشتر در نظر گرفته شود. اگر چه بسیاری از سازمانهای مربوط به امور پناهندگی از اجرای این قانون و نحوه آن با توجه به وجود بندهای مشخص قید شده ابراز نگرانی می‌کنند.

در هر صورت آپدیت جدید قانون دوبلین موسوم به دوبلین ۳ تمرکز بیشتری در زمینه قوانین حقوق بشری دارد که هدف مثبتی است. اما چگونگی اجرای آن توسط دولت‌های اروپایی با سابقه بد در زمینه حقوق بشر نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

مسئولیت رسیدگی به درخواست پناهندگی بر اساس دوبلین ۳ با کدام کشور است؟

در صورتی که متقاضی پناهندگی در یکی از کشور‌های اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی بدهد، وظیفه رسیدگی به پرونده متقاضی بر عهده اداره امور پناهندگی همان کشور است. این اداره در ابتدا از طریق بانک اطلاعاتی ویزا بررسی می‌کند آیا این فرد قبلا در کشور دیگرِ عضو اتحادیه اروپا یا عضو پیمان شینگن درخواست پناهندگی داده بوده است یا خیر.

همچنین از خود متقاضی نیز در مورد نحوه و مسیر خروج از کشور مبدا و مسیر ورود او به کشور مقصد و مواردی از قبیل داشتن پاسپورت و ویزا …. سوالاتی پرسیده خواهد شد. در مواردی نیز وسایل شخصی متقاضی که به همراه دارد نیز مورد بررسی قرار میگیرد تا از طریق GPS تلفن همراه، عکس یا قبض فروشگاهی مشخص شود این فرد از چه مسیری وارد کشور شده است و صحت گفته های وی تائید گردد.

 

در آخر Okvisa.ir پناهندگی را به هیچ عنوان و در تحت هیچ شرایطی به شما پیشنهاد نمی‌کند و این مقاله فقط برای آشنایی شما عزیزان با شرایط بسیار بد پناهندگی و موانع پیش روی شما منتشر شده است.

منبع : قانون دوبلین چیست؟